Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η κουτσή τέχνη και ο Μύθος της

Η Μυθολογία έχει πολλά να δώσει στην ανάλυση εννοιών που η επιστήμη δεν καταπιάνεται. Σήμερα λοιπόν ας τιμήσουμε το άσχημο που μας είναι απαραίτητο. Η θηλυκή εξουσία που ακούει στο όνομα Ήρα γέννησε αυτό το παιδί. Και φυσικά όπως και σήμερα γίνεται με τους τεχνίτες το πέταξε από την ντροπή της. Ο Ήφαιστος δεν είναι παρά ο κάθε άνθρωπος που με τις φόρμες εργασίας κάθε πρωί χαλάει την αισθητική των καλοντυμένων που δουλεύουν σε γραφείο. Το έχω νιώσει πολλές φορές σε άγνωστα πρόσωπα που έχει τύχει να έχουν μετά ανάγκη από τις υπηρεσίες μου. Η Μητριές του άλλωστε είναι πολύ πιο γενναίες όπως ακριβώς και οι γυναίκες που ξέρουν πως γονιός είναι αυτός που μεγαλώνει ένα παιδί. Δεν είναι τυχαίο πως για να γίνεις σωστός και χρήσιμος άνθρωπος χρειάζεται να έχεις και την σωστή ανατροφή. Η φωτιά και το σίδερο δεν θέλουν καλοφτιαγμένους και λεπτεπίλεπτους. Αν δεν δώσεις την αγάπη σου στην τέχνη θα φανεί αμέσως.
Ο θεός μας λοιπόν με την τέχνη του ανάγκασε την υπερόπτη φυσική μητέρα του να τον δεχτεί πίσω  μετά από την αγάπη που πήρε από αυτούς που εκτιμάν όποιον αφιερώνει την ζωή του στο να δίνει μορφή στην ύλη. Και το έδωσε για γυναίκα την θεά της ομορφιάς. Ο τεχνίτης αν και άσχημος είναι πάντα παντρεμένος με την ομορφιά. Κι αυτό γιατί όλοι θέλουν αυτό που βγάζουν τα χέρια του από το πιάτο που θα φάτε μέχρι τον υπολογιστή που βλέπετε τον κόσμο σαν παράθυρο. Φυσικά οι θεοί πλασμένοι καθ εικόνα και καθ ομοίωση μας δεν διαφέρουν. Όλοι και όλες είχαν ανάγκη τα όπλα και τα κοσμήματα που έφτιαχνε. Τα όπλα του Αχιλλέα, η Πανδώρα τα κοσμήματα της Θέτιδας. Σήμερα των πληρώνουμε πολύ ακριβά μιας και τον αναγκάσαμε να μεταναστεύσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην Άπω Ανατολή.
Ελάχιστες φιγούρες στην μυθολογία δεν έχουν ηγεμονικό ρόλο. Μία από αυτές είναι και ο Ήφαιστος. Γενικά οι τεχνίτες δεν σαλεύουν αν δεν έχουν κάτι να φτιάξουν. Η σημασία που έχει για την κουλτούρα μας βέβαια είναι πολύ βασική. Οι Ίωνες και οι Δωριείς αποίκισαν όλη τη Μεσόγειο με μια οικονομική προοπτική. Πουλούσαν την Τέχνη στους περίοικους λαούς της κάθε αποικίας ανταλλάσσοντας την με πρώτες ύλες. Οι πόλεμοι που διεξήγαν στηρίχτηκαν πολλές φορές στην τεχνολογική υπεροχή. Στην ιστορία της μουσικής η ικανότητα των εκάστοτε τεχνητών όριζε και τα καινοτόμα άλματα. Ο τεχνίτης θεός δεν βγαίνει ποτέ μπροστά. Ζει λαθραία στο εργαστήριο του, που το διεκδικούν πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Αν σας παραξενεύει αυτό μ' εξαίρεσή την μεταπολεμική Ελλάδα πολλές χώρες λατρεύουν την τέχνη και κυρίως την τεχνογνωσία. Κι αυτό γιατί καμία εξουσία θεσμός και ιδέα δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχει από πίσω της και το τεχνικό υπόβαθρό. Από τα κουδουνάκια που έδινε ο Κολόμβος στους ιθαγενείς για να πάρει το χρυσό τους μέχρι τα αμάξια που μας έδιναν οι γότθοι για να τους παραχωρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Από τα δεξαμενόπλοια που έκαναν οι εφοπλιστές το διαμετακομιστικό εμπόριο ως τα όπλα μαζικής καταστροφής που θα έρθουν σαν την Νέμεση για τις αμαρτίες μας. Ο μεγάλος άσχημος θα είναι αυτός που θα κλείσει την ύπαρξή μας.
Όπως είπα και στην αρχή τα στοιχεία για τον κουτσό εκπρόσωπο της τέχνη είναι πολύ λίγα. Κι αυτό γιατί οι οπαδοί του είναι λίγοι και εκλεκτοί. Στις μέρες μας αυτό το κομμάτι το αφήσαμε σε άλλους μιας και η μόδα του καρεκλοκένταυρου είναι η σημαία μας. Φυσικά επειδή η ιστορία κάνει κύκλους και τότε αυτό μας είχε καταστρέψει. Δεν τιμήσαμε επαρκώς τον άσχημο βασιλιά της τέχνης. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί δεν μπαίνω σε παραπάνω περιγραφές. Μα αν το κάνω τότε θα σας δώσω την μασημένη τροφή που σας ταΐζουν για τους ένδοξους και του πομπώδεις. Η τέχνη εμπεριέχει το στοιχείο της έρευνας. Έτσι ότι λέω και ότι γράφω είναι απλές λέξεις κλειδιά που ανοίγουν το εργαστήριο του. Δεν είναι κάποιος που θα τον τιμήσετε με θυσίες και φανφάρες. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει είναι ο δρόμος που θα φτιάξετε με αρχή το μυαλό σας και τέλος τα χέρια σας. Κι αυτό έχει μια μεγάλη αμοιβή. Ποια είναι; Αρχίστε και θα το ανακαλύψετε. Το άσχημο νόμιμο παιδί της Ήρας Έχει μεγάλη υπομονή ακόμα και μ' εσάς.

Πηγή: ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου